Sinds lange tijd weer solliciteren – 3 tips die jou gaan helpen bij jouw sollicitatie!

Stel je voor: Je werkt al 20 jaar of langer bij een werkgever en nu is het dan tóch zover. Een reorganisatie. En helaas ga je deze ronde niet ‘overleven’. Sinds lange tijd weer solliciteren. Paniek? Dat kunnen we ons voorstellen. Er is ook heel veel veranderd in de tussentijd.

Deze is voor degenen die sinds lange tijd de arbeidsmarkt (weer) moeten betreden. We gaan je bijpraten. Speciaal voor jou hebben we een aantal zaken op een rij gezet zodat je geüpdatet begint aan het sollicitatieavontuur.

#1 De verschuiving binnen de arbeidsmarkt 

Er heeft een transitie plaatsgevonden van werknemers- naar werkgeversmarkt. Dat betekent dat er meer werkzoekenden dan banen zijn en de werkgevers dus aan het langste eind trekken. Het zal niet makkelijk worden, maar nu je je hiervan bewust bent, kun je je aanpak hier op aanpassen.

De meeste mensen komen aan een baan door middel van netwerken. Dus gooi je lijnen uit en blijf hier actief mee bezig. Je moet het zélf doen. Bij sollicitaties op een specifieke vacature is het belangrijker dan ooit om jezelf te onderscheiden. In deze markt wint de beste sollicitant het van de beste kandidaat. En dáár ligt dus jouw kans.

#2 Sollicitatie voorbereiden –  Een goede voorbereiding is het halve werk

Voordat de sollicitaties de deur uit gaan is het belangrijk te zorgen voor een goede basis. Het CV en jouw LinkedIn profiel moeten strijd klaar zijn en door een ringetje te halen zijn.

Het cv bestaat tegenwoordig niet meer uit een opsomming van werkervaring in lettertype ‘Times New Roman’ lettergrootte 12, kleur zwart op een wit vel. Dat kan echt niet meer. Het moet een presentatie zijn van jou als kandidaat.

Het mag qua lay-out jouw stijl uitdragen. Sterker nog: dit is nodig om jezelf te onderscheiden. Belangrijk is, dat je de aandacht pakt en in een aantal seconden kunt laten zien wat je in huis hebt.

Relevante info moet uitgelicht worden. Vervolgens moet het uitnodigen om verder te lezen. Vermijd hierom grote lappen tekst. De meeste cv’s hebben tegenwoordig ook een foto. Onderzoek heeft uitgewezen dat dit de kansen vergroot.

Bij twee geschikte kandidaten wordt degene met een foto op het cv vaker uitgenodigd. Vaak vinden mensen het lastig om objectief naar hun eigen loopbaan te kijken en de juiste keuzes te maken op het cv. Geen zorgen, er is hulp.

LinkedIn is een must voor werkzoekenden. Het is bijna belangrijker dan het cv. Zorg dat het profiel up-to-date is en omschrijf kort jouw ervaring. Belangrijk is het vermelden van een pakkende ‘summary’ (een soort personal pitch) en alle trefwoorden waar je op gevonden zou willen worden. Een grote pré t.o.v. het cv zijn de recommendations. Laat oud-werkgevers en -collega’s aanbevelingen schrijven die voor iedereen te lezen zijn. Ook hier is een foto belangrijk. Zorg dat het geen vakantiefoto met een glas wijn in de hand is maar een iets professionelere look.

#3 Ga op zoek naar leuke vacatures

Kijk verder dan werk.nl! Tegenwoordig is de nummer één vacaturebank Indeed. Hier staat heel veel op. Maar de bedrijven zitten niet altijd te wachten op honderden reacties. Deze moeten allemaal netjes behandeld worden en om die reden proberen ze vaak een vacature vaak eerst wat kleiner uit te zetten.

Houd hiervoor ook Social Media in de gaten. Het netwerken komt hier ook weer om de hoek kijken. Als mensen weten dat je iets zoekt, kunnen ze je taggen of tippen als ze iets voorbij zien komen. Zoek eens op Instagram, Twitter of Facebook op #vacature en probeer wat apps uit. Dat brengt ons bij het volgende.

Tools die je helpen bij het solliciteren:

  • Apps
    OTSO Cocoon en Swop zijn apps waar je je voorkeuren invult en swipend door het aanbod bladert. LinkedIn jobsearch werkt ook prettig met een groot aanbod en de meeste vacaturebanken zoals Monsterboard en Stepstone hebben ook hun eigen app. Bij Jobtalk kan je swipen door vacatures en vervolgens direct chatten met werkgevers en met Jobtease neem je een video van 60 seconden op om jezelf te presenteren. De app koppelt je vervolgens aan potentiële werkgevers. Probeer ze uit en kijk wat voor jou werkt.
  • Online CV
    Een one-page website waar je jouw kennis, ervaring en vaardigheden presenteert. Het voordeel is online gevonden kunnen worden, en een iets dynamischer geheel dan een Word document. Als je er goed in bent kun je bewegende elementen gebruiken bijvoorbeeld. Een mooie manier om jouw portfolio erin te verwerken indien van toepassing.
  • Videosollicitatie
    Upcoming dingetje: een kort filmpje waarin je jezelf presenteert. Deze stuur je mee met brief en cv. Durf jij het aan? Kijk op YouTube voor voorbeelden en ga aan de slag!
  • De sollicitatie
    Je hebt er één gevonden! Als het ook nog is gelukt om op gesprek te komen is het goed te weten dat er voor het sollicitatiegesprek nog een tussenronde kan plaatsvinden, door middel van een telefonisch gesprek of via Skype. Dit wordt steeds gebruikelijker. Met een groot aanbod scheelt het veel tijd om op deze manier het kaf van koren te scheiden. Voor beide partijen prettig!
  • Hulp
    Nu je wat bent bijgepraat, sta je wat sterker. Maar dat wil nog niet zeggen dat het makkelijk is om jezelf te updaten op sollicitatiegebied. Het voordeel van deze markt is dat je er niet alleen voor staat. Er zijn platforms zoals de Broekriem. Ze hebben regelmatig netwerkbijeenkomsten en workshops. Daarnaast is er een hele industrie op gaan draaien. Bedrijven die videosollicitaties maken, de apps vliegen je om de oren en wij zijn er om een goede basis te leggen met een cv en/of sollicitatiebrief en nu ook het online cv.

We wensen je heel veel succes. Op naar de toekomst!
Heb je hulp nodig bij het maken van jouw cv of sollicitatiebrief? Stel dan jouw persoonlijke sollicitatiepakket samen!

Ook interessant voor je netwerk? Deel via:

Meer interessante suggesties:

1 reactie

  1. Droombaan op 14/12/2016 om 10:06

    Goed artikel! Ga het platform Broekriem zeker even opzoeken, netwerkbijeenkomsten zijn natuurlijk altijd handig.

    Groet, Vincent