5 fouten die je kunt voorkomen tijdens je sollicitatiegesprek

Zorg ervoor dat zodra je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, je onderstaande 5 fouten niet maakt. Het kan je een enkele reis naar je nieuwe baan voorkomen. Een recruiter gaat je niet afwijzen op je sollicitatieprestatie. Of je wordt gebeld voor een tweede gesprek of niet. Als je niet gebeld wordt voor een tweede gesprek, neem dan even de tijd om het sollicitatiegesprek te evalueren.

 

Te laat komen voor je sollicitatiegesprek

Kom je laat voor je afspraak, dan sta je al met 1-0 achter. Er is gewoon geen aanvaardbaar excuus om te laat te komen. Een recruiter lijkt het misschien te accepteren, maar het kwaad is al geschiet. Voorkom dat je te laat komt en bereid de route naar je afspraak eerst voor, om daarmee onvoorziene vertragingen te vermijden. Vertrek desnoods een half uurtje eerder.

 

Niet verzorgd of voorbereid voor de dag komen

Bepaal je kleding die je draagt zorgvuldig. Ook al vereist de functie geen zakelijke kleding, zorg er toch voor dat je enigszins zakelijk gekleed gaat. Je wordt niet afgewezen als je een strak pak draagt, maar je kunt wel worden uitgesloten als je je niet netjes kleedt. Neem ook de tijd om jezelf netjes te verzorgen, van een net verzorgd kapsel tot schone schoenen en misschien een lekker geurtje.

 

Negatief uitlaten over je huidige of vorige werkgever

Geef nooit en te nimmer vertrouwelijke informatie over een voormalige werkgever en laat negatieve opmerkingen achterwege. Zo kom je onbetrouwbaar en ontrouw over. Het delen van vertrouwelijke informatie kan juridische gevolgen hebben voor jou en het bedrijf waar je sollicitatiegesprek plaats vindt. Om te gedrag te testen worden er soms technieken gebruikt om je uit te lokken kwaad te spreken over je voormalige werkgever. Dus blijf altijd positief ook als het gaat over klanten en collega’s.

 

Niet meewerkend opstellen

Het is verbazingwekkend hoeveel kandidaten hun zoektocht naar een baan schaden door een gebrek aan medewerking. Als er bijvoorbeeld om bepaalde informatie wordt gevraagd, geef dit dan zonder te vragen waarom, ook al heb je die al aan iemand anders in het bedrijf hebt gegeven. Zelfs als je dezelfde vraag al door drie mensen in één gesprek is gesteld, beantwoord hem opnieuw alsof het de eerste keer is dat hij wordt gesteld. "Dat staat in mijn cv" is geen aanvaardbaar antwoord – nooit! Je wordt getest op je vermogen om met anderen om te gaan en met een groep samen te werken om een doel te bereiken.

 

Onbeschoft / onbeleefd gedrag

Je wordt geobserveerd vanaf het moment dat je de deur van het bedrijf binnen komt lopen. Ben daarop voorbereid. Blijf beleefd tegen iedereen die je tegenkomt, zelfs tegen eventuele medekandidaten. Een paar voorbeelden van onbeleefd gedrag tijdens een sollicitatiegesprek: kauwen van kauwgom, appen, beantwoorden van je mobieltje, het onderbreken van de interviewer, vragen om een speciaal drankje en o.a. het gebruik van scheldwoorden. Het lijkt misschien raar en misschien overbodig om te vermelden, maar toch melden recruiters anekdotisch dat er vaker kandidaten om deze reden worden afgewezen, dan welke andere reden dan ook.

Al deze fouten zijn gemakkelijk te vermijden, zorg ervoor dat je ervan bewust bent dat je deze fouten kan maken. Kennis en bewustzijn zijn de eerste stappen. Zorg er eerst voor dat je cv er professioneel uitziet. Besteed vervolgens aandacht aan het voorkomen van dergelijk gedrag en je zult zien dat de baan steeds een stapje dichterbij komt.

Ook interessant voor je netwerk? Deel via:

Meer over jouw cv en sollicitatiebrief