5 fouten die je kunt voorkomen tijdens je sollicitatiegesprek

Voorkom dat je tijdens een sollicitatiegesprek de volgende 5 fouten maakt. Deze fouten kunnen ervoor zorgen dat je niet wordt aangenomen voor de baan waarop je hebt gesolliciteerd. Onthoud dat een recruiter je niet afwijst op je sollicitatieprestaties. Het resultaat van het gesprek bepaalt of je wordt uitgenodigd voor een tweede ronde of niet. Als je niet wordt uitgenodigd voor een vervolggesprek, neem dan de tijd om het sollicitatiegesprek te evalueren.

 

Te laat komen voor je sollicitatiegesprek

Wanneer je te laat komt voor een afspraak, begin je al met een achterstand. Er is simpelweg geen excuus voor te laat komen. Hoewel een recruiter het misschien lijkt te accepteren, is de schade al aangericht. Om te voorkomen dat je te laat komt, is het belangrijk om de route naar je afspraak vooraf goed voor te bereiden en zo onvoorziene vertragingen te vermijden. Overweeg desnoods om een half uur eerder te vertrekken om zeker te zijn van een tijdige aankomst.

 

Niet verzorgd of voorbereid voor de dag komen

Besteed aandacht aan de keuze van je kleding. Ook al is zakelijke kleding niet vereist voor de functie, zorg er toch voor dat je enigszins zakelijk gekleed gaat. Het dragen van een strak pak is weliswaar niet vereist, maar slordige kleding kan leiden tot uitsluiting. Zorg ook voor een nette persoonlijke verzorging, van een verzorgd kapsel tot schone schoenen en eventueel een subtiele geur.

 

Negatief uitlaten over je huidige of vorige werkgever

Het is van groot belang om nooit vertrouwelijke informatie over een voormalige werkgever te delen en negatieve opmerkingen achterwege te laten. Het delen van dergelijke informatie kan leiden tot een negatieve indruk en je onbetrouwbaar en ontrouw doen lijken. Bovendien kan het delen van vertrouwelijke informatie juridische gevolgen hebben voor jou en het bedrijf waar je solliciteert. Om jouw gedrag te testen, kunnen selecteurs soms technieken gebruiken om je uit te lokken om kwaad te spreken over je voormalige werkgever. Het is dan ook van essentieel belang om te allen tijde positief te blijven, zelfs als het gaat over klanten en collega's.

 

Niet meewerkend opstellen

Het is verbazingwekkend hoeveel sollicitanten hun kans op een baan verkleinen door gebrek aan medewerking. Wanneer er bijvoorbeeld om bepaalde informatie wordt gevraagd, is het van belang om deze te verstrekken zonder te vragen waarom, zelfs als je de informatie al eerder aan iemand anders binnen het bedrijf hebt gegeven. Zelfs als dezelfde vraag tijdens één gesprek al door drie personen is gesteld, dien je deze opnieuw te beantwoorden alsof het de eerste keer is. "Dat staat al in mijn cv" is nooit een acceptabel antwoord. Tijdens het sollicitatieproces word je getest op je vermogen om met anderen om te gaan en samen te werken om een gemeenschappelijk doel te bereiken.

 

Onbeschoft / onbeleefd gedrag

Vanaf het moment dat je de deur van het bedrijf binnenloopt, wordt je geobserveerd. Het is dan ook van belang om je daarop voor te bereiden. Blijf beleefd tegen iedereen die je tegenkomt, ook tegen eventuele medekandidaten. Er zijn een aantal gedragingen die als onbeleefd kunnen worden ervaren tijdens een sollicitatiegesprek, zoals het kauwen van kauwgom, het beantwoorden van je mobiele telefoon, het onderbreken van de interviewer, het vragen om een speciaal drankje en het gebruik van scheldwoorden. Hoewel dit misschien voor de hand lijkt te liggen, melden recruiters anekdotisch dat kandidaten om deze reden vaker worden afgewezen dan om welke andere reden dan ook. Het is daarom belangrijk om je te allen tijde respectvol en professioneel te gedragen tijdens een sollicitatiegesprek.

Het vermijden van deze fouten is eenvoudig, op voorwaarde dat je je bewust bent van de mogelijke valkuilen. Kennis en bewustzijn zijn de eerste stappen om deze fouten te voorkomen. Zorg er in de eerste plaats voor dat je cv er professioneel uitziet. Besteed vervolgens aandacht aan het vermijden van dergelijke fouten, en je zult zien dat de kans op het binnenhalen van de baan steeds dichterbij komt.

Ook interessant voor je netwerk? Deel via:

Meer interessante suggesties: