5 CV tips voor het opstellen van een onderscheidend CV

Het opstellen van een sterk curriculum vitae is van cruciaal belang voor een succesvolle sollicitatie. Het schrijven van een nieuw cv is echter geen alledaagse bezigheid en het is daarom belangrijk om jouw tijd efficiënt te gebruiken en jezelf te onderscheiden tussen de vele andere sollicitanten. Hier volgen vijf cv tips die je kunt gebruiken om een onderscheidend cv te creëren.

 

Tip 1: Let bij het maken van je CV op je taalgebruik

Wanneer je een professionele indruk wilt maken, is het van groot belang dat je taalgebruik eveneens professioneel overkomt. Het komt bijzonder slordig over wanneer er zich taal- of typfouten voordoen in jouw cv. Zeker wanneer de functie waarop je solliciteert een goede taalvaardigheid vereist, is de kans zeer groot dat jouw cv rechtstreeks in de prullenbak belandt als gevolg van deze fouten. Dit wil je natuurlijk voorkomen.

Uit onderzoek van Monsterboard.nl is gebleken dat de kans dat je wordt aangenomen met een cv dat spelfouten bevat zeer klein is. Zelfs 22% van de werkgevers gaf aan dat zij jouw cv niet eens verder zouden lezen op het moment dat er een spelfout wordt ontdekt.

 

Tip 2: Controleer je CV

Het is belangrijk om je cv grondig te controleren op spelfouten en grammaticale fouten. Het is altijd verstandig om de spellingcheck op je computer te gebruiken, maar deze is niet onfeilbaar. Laat daarom ook iemand anders je cv goed doornemen. Een frisse blik kan vaak net die fouten eruit halen die je zelf over het hoofd hebt gezien.

Na het gebruik van de spellingcheck en het laten controleren van je cv, is het ook verstandig om je cv uit te printen en deze nogmaals goed door te lezen. Door je cv uit te printen krijg je een beter beeld van hoe het eruitziet op papier. Hierdoor kunnen fouten in de opmaak of lay-out ook worden ontdekt en gecorrigeerd.

Het is ook aan te raden om je cv even te laten rusten. Door het er na een tijdje weer bij te pakken, kun je het opnieuw bekijken met een frisse blik en eventuele fouten opmerken die je eerder over het hoofd hebt gezien.

Een foutloos cv draagt bij aan een professionele uitstraling en kan je kansen op een sollicitatiegesprek vergroten. Het controleren van je cv is dus een essentiële stap in het sollicitatieproces.

 

Tip 3: Maak je CV in 1e persoon enkelvoud

Wanneer je je cv opstelt, is het van belang om te denken aan de manier waarop je jezelf presenteert aan potentiële werkgevers. Eén van de belangrijkste aspecten hierbij is het gebruik van de juiste persoonlijke voornaamwoorden. Het is gebruikelijk om je cv in de eerste persoon enkelvoud te schrijven, omdat dit zorgt voor een persoonlijkere uitstraling. Hierdoor krijgt de lezer een beter beeld van wie jij bent en wat je te bieden hebt.

Het is daarbij belangrijk om te vermijden om in de derde persoon te schrijven, zoals bijvoorbeeld: "Pim heeft een sterk oplossend vermogen". Dit zorgt namelijk voor een afstandelijke en onpersoonlijke toon, wat niet gewenst is op een cv. Door in de eerste persoon te schrijven, zoals bijvoorbeeld: "Ik heb een sterk oplossend vermogen", geef je een persoonlijker en zelfverzekerder beeld van jezelf.

 

Tip 4: Denk na over wat wel en vooral ook NIET past in je CV

Het is belangrijk om goed na te denken over wat je wel en niet vermeldt in je cv. Hoewel humor een sterke eigenschap kan zijn, is het belangrijk om dit op een gepaste manier te vermelden. Als jouw gevoel voor humor een positieve bijdrage kan leveren aan de functie waarop je solliciteert, dan kan het zeker de moeite waard zijn om dit te vermelden. Het is echter van belang om hierbij zakelijk en informatief te blijven, en geen grappen te maken in de tekst van je cv.

Als je ervoor kiest om je gevoel voor humor te vermelden, is het verstandig om dit op een feitelijke manier te onderbouwen. Geef bijvoorbeeld aan dat je vanuit je omgeving veel positieve reacties ontvangt op jouw gevoel voor humor. Het is echter niet nodig om hierbij in detail te treden over de grapjes die je maakt of de situaties waarin je humor gebruikt.

Bedenk wel dat solliciteren een zakelijke aangelegenheid blijft. Daarom is het belangrijk om niet te overdrijven in het vermelden van jouw eigenschappen en kwaliteiten. Vermeld alleen die eigenschappen die relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert, en houd daarbij altijd de zakelijke toon en opzet van je cv in gedachten.

 

Tip 5: Denk na over hoe lang jouw CV mag zijn

Bij het opstellen van een cv is het belangrijk om na te denken over de lengte ervan. Veel mensen willen graag alle relevante informatie vermelden, waardoor hun cv soms wel vijf pagina's beslaat. Toch is het verstandig om kritisch te kijken naar de lengte van je cv. Hieronder volgen een aantal punten om rekening mee te houden:

  1. Een recruiter heeft vaak honderden cv's te bekijken en heeft geen tijd om uitgebreide autobiografieën door te nemen. Om die reden is het aan te raden om je cv kort en bondig te houden. Een cv van meer dan twee à drie pagina's wordt minder snel volledig gelezen en kan dus minder effectief zijn.
  2. Een goede vuistregel is om je cv op maximaal twee pagina's te houden. Dit betekent dat je keuzes moet maken over welke informatie je wel en niet vermeldt. Bedenk wat het meest relevant is voor de functie waar je op solliciteert en focus je daarop.
  3. Het is aan te raden om duidelijke rubriekkoppen te gebruiken, zodat de recruiter snel kan vinden wat hij zoekt. Vermeld de meest belangrijke informatie op de eerste pagina, zoals je pitch, vaardigheden, werkervaring en eventueel opleiding.
  4. Voorkom dat je cv rommelig wordt door te veel informatie te willen vermelden. Kies voor een overzichtelijke opmaak en zorg dat je cv er professioneel uitziet.
  5. Denk ook na over de relevantie van bepaalde informatie. Als je bijvoorbeeld al tien jaar werkervaring hebt, is het minder belangrijk om al je bijbaantjes uit je studententijd te vermelden. Focus je op de werkervaring die relevant is voor de functie waarop je solliciteert.
  6. Houd er tot slot rekening mee dat je cv slechts een eerste kennismaking is. Als de recruiter geïnteresseerd is in jouw profiel, kan hij in een later stadium meer gedetailleerde informatie opvragen.

 

Hulp nodig bij het maken van je cv?

Heb jij je droomvacature gevonden, maar straalt jouw cv niet de professionaliteit uit die het verdient? Gaat het solliciteren niet zoals je hoopt? Of ben je op zoek naar een hele andere functie en weet je niet goed waar je moet beginnen?

Laat jouw cv maken door MooiCV en jij ontvangt het cv dat perfect bij jou past!