Wat is de ideale lengte van een sollicitatiebrief?

Als werkzoekende is het schrijven van een sollicitatiebrief een cruciale stap in het sollicitatieproces. Maar hoe lang moet zo'n brief eigenlijk zijn? Het antwoord is niet zo eenvoudig als je misschien zou denken. Het is belangrijk om de aandacht van de werkgever te trekken en vast te houden, terwijl je tegelijkertijd voldoende informatie verstrekt om jezelf als een geschikte kandidaat te presenteren. In dit artikel bespreken we daarom de ideale lengte van een sollicitatiebrief en geven we enkele tips om ervoor te zorgen dat jouw brief opvalt tussen de vele andere sollicitatiebrieven.

 

Maar wat is nu de ideale lengte van een sollicitatiebrief?

Er is geen one-size-fits-all antwoord op deze vraag. De ideale lengte van een sollicitatiebrief is afhankelijk van de voorkeuren van de werkgever. Sommige werkgevers geven de voorkeur aan een beknopte brief, terwijl anderen juist meer gedetailleerde informatie willen ontvangen. Over het algemeen is het echter verstandig om je sollicitatiebrief te beperken tot één A4'tje. Dit komt neer op ongeveer 300 tot 400 woorden, wat ruim voldoende is om de belangrijkste punten over te brengen en de interesse van de werkgever te wekken. Zorg ervoor dat je brief beknopt is, maar tegelijkertijd voldoende informatie bevat om jezelf te presenteren als geschikte kandidaat voor de functie.

 

Hoe kun je een sollicitatiebrief kort en bondig houden?

Het is essentieel om de aandacht van de werkgever direct te trekken en vast te houden bij het schrijven van een sollicitatiebrief. Om dit te bereiken, is het belangrijk om je brief kort en bondig te houden en je te concentreren op de belangrijkste punten. Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen bij het schrijven van een effectieve sollicitatiebrief:

 1. Begin met een sterke openingszin die de aandacht van de werkgever trekt en interesse wekt.
 2. Verwijs naar de vacature waarop je solliciteert en leg uit waarom je geïnteresseerd bent in de functie.
 3. Geef een korte samenvatting van je relevante werkervaring en opleiding.
 4. Vermeld je sterke punten en hoe deze bijdragen aan de functie waarop je solliciteert.
 5. Sluit af met een krachtige afsluitende alinea waarin je je interesse in de functie opnieuw benadrukt en vraag om een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek.

 

Wat moet je vermijden in een sollicitatiebrief?

Bij het schrijven van een sollicitatiebrief is het van groot belang om te weten wat je moet vermijden. Zo dien je bijvoorbeeld het gebruik van clichés en algemene termen die weinig betekenis hebben, zoals 'teamplayer' en 'gemotiveerd', te vermijden. Ook is het niet nodig om informatie letterlijk te herhalen die al op je cv staat. Het is belangrijk om een sollicitatiebrief te schrijven die voldoende informatie bevat over jezelf en je geschiktheid voor de functie. Aan de andere kant dient je er op te letten dat de lengte van de brief niet te lang wordt, daar dit de aandacht van de werkgever kan doen verslappen. Echter, ook een te korte brief is niet wenselijk. Een te korte brief kan namelijk de indruk wekken dat je niet voldoende interesse hebt in de functie. Het is dus van belang om een goede balans te vinden tussen beknopte informatie en een overzichtelijke presentatie van jouw kwalificaties en ervaringen.

 

Hoe kun je je sollicitatiebrief aanpassen aan de vacature?

Om ervoor te zorgen dat je sollicitatiebrief effectief is, is het belangrijk om deze af te stemmen op de vacature waarop je solliciteert. Hier zijn enkele tips om je sollicitatiebrief aan te passen aan de vacature:

 1. Lees de vacature goed door en maak aantekeningen van de belangrijkste vereisten en kwalificaties.
 2. Gebruik deze vereisten en kwalificaties om je brief te structureren en benadruk je ervaring en vaardigheden die hierop aansluiten.
 3. Wees specifiek over hoe jouw ervaring en vaardigheden bijdragen aan de functie en geef voorbeelden om dit te illustreren.
 4. Vermijd het overschrijven van de functieomschrijving en laat je eigen persoonlijkheid en vaardigheden zien.
 5. Laat je brief nakijken door iemand anders voordat je hem verstuurt om ervoor te zorgen dat je alle belangrijke punten hebt benadrukt en er geen fouten in zitten.

 

Wat zijn enkele veelgemaakte fouten bij het schrijven van een sollicitatiebrief?

Bij het schrijven van een sollicitatiebrief worden er (helaas) ook veelgemaakte fouten gemaakt. Om ervoor te zorgen dat je brief professioneel en overtuigend overkomt, dien je enkele veelvoorkomende fouten te vermijden.

 1. Besteed aandacht aan de juiste aanhef. Zorg ervoor dat je de juiste naam van de ontvanger vermeldt. Als je niet zeker weet wie de brief zal lezen, gebruik dan een algemene aanhef zoals "Geachte heer/mevrouw".
 2. Onvoldoende onderzoek naar het bedrijf en de functie verrichten is een veelgemaakte fout. Alvorens je begint met het schrijven van je sollicitatiebrief, is het cruciaal om uitgebreid onderzoek te doen naar zowel het bedrijf als de functie waarvoor je solliciteert. Deze informatie kan je vervolgens gebruiken om te laten zien dat je goed past binnen de organisatie.
 3. Een te algemene brief is eveneens een veelvoorkomende fout. Zorg ervoor dat je brief specifiek is geschreven voor de vacature waarop je solliciteert en benadruk alleen de ervaring en vaardigheden die relevant zijn voor de functie.
 4. Spelling- en grammaticafouten kunnen je sollicitatiebrief snel naar de prullenbak sturen. Lees je brief daarom goed door en vraag ook iemand anders om hem te lezen voordat je hem verstuurt.
 5. Te veel nadruk leggen op wat de werkgever voor jou kan betekenen: Laat zien wat jij voor het bedrijf kunt betekenen, in plaats van andersom. Leg daarom meer nadruk op jouw vaardigheden, ervaring en prestaties en hoe deze bijdragen aan de doelen van de organisatie.
 6. Verder is het belangrijk om een professionele en beleefde toon aan te slaan en het gebruik van jargon en informele taal te vermijden.

Ook interessant voor je netwerk? Deel via:

Meer interessante suggesties: