Cv maken? Ontdek alle stappen voor een professioneel cv

Je kunt in allerlei situaties zitten om een cv nodig te hebben. Ben jij degene zonder werk en solliciteer je jezelf suf, maar krijg je keer op keer weer een afwijzing?

Of heb je besloten na al die jaren een carrièreswitch te maken, maar heb je geen idee hoe je daar met je huidige cv op kunt inspelen? Of ben je gewoonweg niet tevreden met je cv?

Dankzij deze stappen ontdek jij hoe je een professioneel cv maakt, waarmee je jouw kansen op de arbeidsmarkt vergroot!

 

Voordat je begint met het maken van een CV

Een goede voorbereiding is het halve werk, toch?

Voordat je begint met het maken van jouw professionele cv, is het erg belangrijk dat je een aantal zaken duidelijk hebt voor jezelf.

Bedenk eerst eens welke unieke eigenschappen jij bezit, die je professioneel kunt inzetten, waardoor je jezelf kunt onderscheiden van anderen. Zie dit als jouw persoonlijke branding.

Denk ook goed na over jouw doel en wat jouw ambities zijn.

Je hebt jouw persoonlijke branding helemaal helder. Je weet wat je doelen en ambities zijn, dan is het nu tijd om alle gegevens over jezelf te verzamelen.

Verzamel al je gevolgde (en afgeronde) cursussen, opleidingen, workshops, Webinars/seminars en zet al je werkervaring op een rijtje.

Ben je bezig geweest met het schrijven van een blog of heb je andere publicaties? Verzamel de links, zodat je hier later naartoe kunt verwijzen.

Voor je gaat beginnen met het verwerken van je gegevens, is het handig om te bedenken in welke volgorde je de gegevens wilt vermelden.

De meeste mensen plaatsen de kolom met jaartallen aan de linkerkant van de pagina, en rechts daarvan de verdere informatie. Wat de volgorde betreft, zijn er twee opties die je kunt toepassen:

#1. De chronologische volgorde
Hanteer je de chronologische volgorde, dan begin je met de minst recente datum (het langst geleden) en werk je toe naar de meest recente datum.

#2. De anti-chronologische volgorde
Kies je ervoor om deze volgorde toe te passen, dan werk je eigenlijk tegenovergesteld van de eerste optie. Je begint met je meest recente activiteit en werd terug naar het verleden.

In veel gevallen heeft het kiezen voor optie 2 als voordeel dat de meest relevante en interessante activiteit als eerste wordt genoemd en dus ook het meest opvalt. Dit kan nog van toepassing komen als je de 6 seconden test wilt doorkomen. Hierover later meer…

 

Hoe maak je een sterk CV?

Je hebt alle gegevens die je nodig hebt al verzameld, dan kun je nu écht aan de slag om jouw cv vorm te gaan geven en op te stellen.

Er zijn onderwerpen die altijd in je cv naar voren moeten komen, zoals:

  • Personalia
  • Opleidingen
  • Werkervaring (en/of apart vermeld: stages)
  • Nevenactiviteiten
  • Talenkennis
  • Computerervaring

Naast deze onderwerpen, die je dus altijd moet toevoegen aan je cv, zijn er ook onderwerpen die je toe kunt voegen, om je cv een extra dimensie te geven en wat persoonlijker te maken.

Je kunt namelijk iets vertellen over je hobby’s en interesses, een persoonlijk profiel toevoegen, waarin je wat meer over je persoonlijke eigenschappen vertelt, en waar je jouw persoonlijke branding in kwijt kunt. Ook kun je er nog voor kiezen om referenties toe te voegen.

 

Een CV maken aan de hand van een voorbeeld

Waarom zou je het jezelf onnodig moeilijk maken, als het ook makkelijk kan? Je kunt natuurlijk helemaal zelf bedenken hoe je jezelf het beste kunt onderscheiden en hoe je jouw cv wilt inrichten.

Maar…

Je kunt ook eens wat cv-voorbeelden bekijken, zo krijg je een goed beeld hoe anderen zichzelf onderscheiden en hoe zij hun cv vormgeven. Ook is het handig om een voorbeeld cv erbij te pakken, zodat je zeker weet dat je geen belangrijke informatie mist.

Om het je nog wat makkelijker te maken, hebben we wat voorbeelden voor je op een rijtje gezet.

 

Kies de beste foto voor jouw CV

Je hebt eerder in het proces jouw persoonlijke branding al samengesteld, maar bij een persoonlijk brand, hoort natuurlijk wel een foto. De meningen over het plaatsen van een foto in je cv, zijn nogal verdeeld.

De een vindt het onzin en de ander zou zijn/haar cv echt niet versturen, zonder een foto toe te voegen.

Stel jezelf eens voor, jij bent op zoek naar een nieuwe medewerker en je krijgt allerlei sollicitaties binnen. Dan wil je toch wel weten wie je voor je hebt, je wilt een beeld krijgen van een persoon. Maar hoe kies je de beste foto voor jouw cv?

#1. Vermijd grappige gezichten of gebaren

We zien het tegenwoordig overal, de grappige en persoonlijke foto’s. Een makelaar die met zijn duimen omhoog op het bord staat als een huis is verkocht. Dit maakt het beeld een stuk persoonlijker, waardoor mensen minder afstand voelen.

Het menselijke aspect is erg leuk en het werkt erg goed, maar toch wijst ons gevoel iemand af die zo op de foto staat (op zijn/haar cv).

Dit komt doordat men toch sneller gaat twijfelen aan de competenties van het individu. Het zou vanzelfsprekend moeten zijn dat een gelukkig en leuk persoon ook slim, bekwaam en verantwoordelijk kan zijn. Maar helaas krijgen wij andere associaties.

#2. Maak oogcontact

Het komt helaas nog veel te vaak voor dat mensen denken dat het wegkijken op een foto zorgt voor een professionele uitstraling. Dit is niet het geval, juist door recht in de camera te kijken, maak je als het ware oogcontact.

Het maken van oogcontact zorgt ervoor dat het gevoel van afstand minder wordt en het laat je intelligenter en professioneler overkomen.

#3. Let op je houding

Wil jij een goede foto op jouw cv kunnen zetten, let dan goed op je houding. Zorg ervoor dat je rechtop staat en je hoofd recht houdt.

Er zijn mensen die denken dat het schuin houden van je hoofd vriendelijker staat, maar het kan er juist voor zorgen dat je onzeker overkomt op de foto. Dat is alles wat je niet wilt uitstralen als je gaat solliciteren.

#4. Voorkom selfie-achtige foto’s

Doe dit niet!

Gebruik nooit een selfie als foto op jouw cv. Een selfie is de makkelijkste manier om een foto te maken, dat kunnen we niet ontkennen.

Maar een selfie straalt niet de professionaliteit uit die jij wel wilt uitstralen. Laat je foto dus altijd door iemand anders maken.

#5. Gebruik een passende en professionele achtergrond

Een professionele foto, met een strand op de achtergrond, is helaas niet zo professioneel als je misschien denkt. Je hoeft natuurlijk geen professionele fotostudio te hebben om een goede foto te kunnen maken.

Ga bijvoorbeeld achter een bureau zitten met een laptop of computer. Is dat niks voor jou? Kies er dan voor om een witte muur als achtergrond te nemen, dan zit je eigenlijk altijd wel goed!

 

Hoe maak je een CV die de 6 seconden test doorkomt?

Doorgaans ontvangen bedrijven tientallen (soms wel honderden) sollicitaties op een vacature. Het is logisch dat niet elk cv uitgebreid doorgelezen wordt, daar is simpelweg geen tijd voor.

Uit een onderzoek van The Ladders, kwam naar boven dat een cv in gemiddeld 6 seconden gelezen wordt. Deze uitslag betekent dat jij hier op moet inspelen, want waar wordt er in die 6 seconden bekeken en hoe zorg je ervoor dat jouw cv opvalt?

Het grootste deel van de 6 seconden wordt besteed aan het bekijken van de naam, de huidige functie en werkgever, de start- en einddatum van de huidige functie en eerdere functies.

Er wordt ook gekeken naar eerdere werkgevers en de gevolgde opleidingen. En tot slot wordt er gekeken naar specifieke ervaringen en competenties die waardevol zijn voor het uitvoeren van de functie.

Het feit dat je cv slechts in 6 seconden wordt gelezen en beoordeeld, is van invloed op de opmaak van je cv. Het is ontzettend belangrijk dat jouw cv makkelijk leesbaar is en dat iemand zonder enige moeite de belangrijkste punten kan bekijken.

Maak bijvoorbeeld gebruik van dikgedrukte letters, omdat onze ogen daar sneller naartoe worden getrokken.

Denk ook goed na waar je bepaalde informatie plaatst en wees niet te langdradig. Beschrijf je functie kort maar krachtig, zodat de werkgever in een oogopslag ziet wat je werkzaamheden zijn.

 

Voorkom dat je door fouten in je CV wordt afgewezen

Je hebt nu veel handvatten om ervoor te zorgen dat jouw cv perfect wordt, en dat je jouw kansen op de arbeidsmarkt vergroot. Toch zijn er valkuilen die roet in het eten kunnen gooien. Voorkom de volgende fouten in je cv, zodat je daar niet op wordt afgewezen.

 

Voorkom schrijf- of taalfouten in je CV

Het maken van schrijf- of taalfouten in je cv is echt een no go! Tuurlijk, het maken van fouten is menselijk, maar zulke fouten zijn zo makkelijk te voorkomen en het staat gewoonweg niet professioneel.

Want als je al fouten maakt in je sollicitatiebrief en/of cv, hoe nauwkeurig ben je dan in je dagelijkse werkzaamheden.

Laat je cv altijd even controleren door iemand die sterk is in taal. Zelf ben je er soms zo lang mee bezig, dat je over fouten heen gaat lezen, terwijl een ander er met een frisse blik naar kijkt.

 

Voorkom ongepast taalgebruik in je CV

Vaak kun je, door de vacature goed door te lezen of wat onderzoek te doen, al wel inschatten welke tone of voice nodig is in je cv. Wil je voor safe gaan? Schrijf dan netjes, maar niet te afstandelijk.

Dan zit je over het algemeen wel goed. Gebruik ook geen “chattaal” en afkortingen, zoals ‘ff’ of ‘me opleiding’.

Nee, schrijf gewoon ‘even’ en ‘mijn opleiding’. Door het gebruik van WhatsApp, sms en Messenger, is het gebruik van chattaal en afkortingen erg toegenomen. Dat is ook niet heel erg, maar het hoort niet thuis op jouw cv.

 

Praat nooit in de derde persoon over jezelf

Houd je cv persoonlijk en dichtbij jezelf, dus voorkom zinnen als ‘Peter is communicatief erg sterk’. Verander zulke zinnen in ‘Ik ben communicatief erg sterk’.

Het is raar om in de derde persoon over jezelf te praten, maar het komt voor werkgevers ook raar over als je dat doet. Je hebt het toch over jezelf, schrijf dan ook op die manier.

 

Controleer ook je persoonlijke gegevens

Als je eenmaal je cv hebt gemaakt, zul je niet snel meer kijken naar je persoonlijke gegevens. Deze veranderen over het algemeen niet zo snel, maar toch is het wel handig om ze regelmatig te checken.

Hoe vervelend en onprofessioneel zou het zijn als je toekomstige werkgever je wilt bellen, maar een heel ander persoon aan de lijn krijgt, omdat je nummer is veranderd. Zorg dat je dit soort foutjes voorkomt.

 

Let ook op de lay-out van jouw CV

Je wilt graag serieus genomen worden door je toekomstige werkgever, zorg er dan ook voor dat je serieus genomen kan worden. Het is goed om creatief te zijn en een creatief cv te maken, maar voorkom een waar kleurencircus of rare patronen.

Gebruik het liefst 2 kleuren, die ook goed bij elkaar passen. Wil je voorkomen dat je de mist in gaat? Ga dan voor een kleur in combinatie met een grijstint.

Dit geven werkgevers als redenen om iemand af te wijzen

  • 61% geeft aan een cv met schrijf- of taalfouten direct af te wijzen;
  • 41% geeft aan niet verder te willen met een cv vol grote gekopieerde stukken uit de vacature;
  • 35% wijst iemand af als er een ongepast mailadres wordt gebruikt in het cv;
  • Cv’s waarin een lijst met vaardigheden ontbreekt, worden afgewezen door 30% van de werkgevers;
  • Cv’s die langer zijn dan twee pagina’s worden door 22% afgewezen.

 

Waarom ook jouw online CV moet aansluiten

Wist je dat een kwart van de sollicitanten wordt afgewezen vanwege een slecht online profiel? Tegenwoordig zijn sociale media niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven, wat dus ook van invloed is als we gaan solliciteren.

Driekwart van de werkgevers bekijkt de online profielen op LinkedIn, Facebook, Instagram en andere kanalen.

Je online profiel kan je maken of breken, bepaalde posts zullen je helpen bij je sollicitatie, maar ze kunnen de kans op een afwijzing ook vergroten.

Plaats jij ongepaste opmerkingen of afbeeldingen op jouw profiel? Dan kun je ervan uit gaan dat je niet aangenomen zult worden, wanneer een werkgever hier achter komt.

Een andere reden voor afwijzing is het vermelden van tegenstrijdigheden tussen jouw cv en de informatie die je op social media hebt geplaatst.

Wat helpt dan wel zul je misschien denken, het vermelden van goede referenties, vergroot jouw kansen. Laat je vorige werkgever een referentie plaatsen en vermeld dit op LinkedIn, hierdoor kom je betrouwbaarder over.

Daarnaast is het heel verstandig om jouw online sporen regelmatig na te lopen. Google je naam eens en bekijk wat je tegenkomt, ook kun je op Facebook instellen dat je tags van anderen moet accepteren.

Zo voorkom je dat je in berichten wordt genoemd, waar je liever niet in genoemd zou willen worden.

Omdat driekwart van de werkgevers jou zal opzoeken op social media, zorgen wij binnen het sollicitatiepakket niet alleen voor een professioneel cv.

We helpen je ook met een professioneel profiel op LinkedIn.

 

Klaar om aan de slag te gaan met het maken van jouw perfecte CV?

Je weet nu precies welke onderwerpen er in jouw cv moeten om jouw kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Je hebt alle handvatten die je nodig hebt, om jouw cv perfect te maken én je weet welke fouten je moet voorkomen.

Mocht je na deze tips nog vragen hebben, laat het ons weten in de reactie.

Ook interessant voor je netwerk? Deel via:

Meer interessante suggesties: