CV aanpassen voor ATS

Je CV aanpassen voor ATS. Wel handig toch?

Grote bedrijven die een eigen HR-afdeling hebben, maken steeds vaker gebruik van een Applicant Tracking System (ATS). Dat systeem maakt het werk voor de recruiters een stuk gemakkelijker. Als sollicitant maak je aanzienlijk meer kans wanneer jouw cv is optimaliseert voor ATS.

ATS. Wat is het eigenlijk?

Het kan dus een goed idee zijn om ook jouw cv te optimaliseren voor een ATS (Applicant Tracking System), waarmee recruiters en werkgevers kunnen zoeken naar geschikte kandidaten. Een ATS of recruitmentsysteem is een software toepassing waarmee recruiters en werkgevers geautomatiseerd de gegevens van kandidaten beheren. Maar ook als zoekmachine kunnen gebruiken om passende cv’s op basis van trefwoorden (keywords) te laten corresponderen en te selecteren.

Recruiters kunnen bepaalde relevante trefwoorden in het ATS invoeren, waarna een zoekrobot de databank met cv’s filtert op overeenkomsten. Met name grotere bedrijven die wekelijks honderden en soms wel duizenden cv’s en sollicitatiebrieven ontvangen, maken vaak gebruik van het populaire ATS. Ergens is het wel begrijpelijk omdat het doorlezen en analyseren hiervan een zeer tijdrovende klus is. Een ATS zorgt namelijk voor een (deels) geautomatiseerde, snelle en overzichtelijke (voor)selectie van kandidaten.

Het gebruik van een ATS is in dat licht bezien wel een hele handige tool, maar eerlijk gezegd zijn wij er geen voorstander van. Solliciteren is uiteindelijk een gevoelskwestie en de persoonlijke ‘klik’ blijft een doorslaggevende factor. Zodra een recruiter met gebruik van ATS kandidaten (voor)selecteert door een of meer trefwoorden in te voeren, bestaat ook de kans dat jouw cv buiten de boot valt als de ingevoerde trefwoorden niet voorkomen. Dan kun je nog zo geschikt zijn voor een functie, als jouw cv niet door deze manier van (voor)selecteren wordt geselecteerd, dan is je kans op een uitnodiging al snel verkeken. Staar je dus niet blind op een ATS geschikte cv, het is handig om erbij te hebben, maar een gepersonaliseerde cv spreekt uiteindelijk het meeste aan en kun je veel meer van jezelf laten zien.

Een ATS-CV, waar moet het aan voldoen

Lang niet elke cv is geschikt om te gebruiken voor een ATS-selectie en dient daarom te voldoen aan een aantal criteria. Alleen een ‘platte’ cv is geschikt, zonder enige opmaak waaronder afbeeldingen, tabellen, kop- en voettekst en bijvoorbeeld het gebruik van afkortingen. Een ATS screent louter op de tekst en relevant opgenomen trefwoorden die overeenkomen met de ingevoerde trefwoorden.

Een ATS geschikte cv bestaat uit een standaard documentformaat en lettertype. Er kan veel tekst gebruikt worden en aparte onderdelen met bijvoorbeeld een opsomming van je eigenschappen en vaardigheden is aan te bevelen. Ook is het van belang op standaard titels zoals ‘werkervaring’ en ‘opleidingen’ te gebruiken en een bepaalde volgorde aan te houden bij het uitschrijven van bijvoorbeeld je werkervaringen. Verder is het van groot belang om de vacature goed door te nemen en de kern te filteren. Neem vervolgens relevante trefwoorden op in je cv en bedenk woorden die goed passen bij de functie.

Sommige ATS gaan net iets verder en maken daarbij ook gebruik van syntactische (zinsbouw) en semantische (betekenis van een woord) analyses. In dat geval wordt niet alleen gekeken naar het aantal keer dat een trefwoord in je cv voorkomt, maar ook naar welke trefwoorden verband houden met de inhoud van de vacature. Tot slot dien je te voorkomen dat je niet over-optimaliseert, ook wel ‘keyword-stuffing’ genoemd. Je spreekt van over-optimalisatie als een trefwoord te vaak voorkomt in de tekst, waardoor een cv niet prettig meer leest.

Al met al, een goed opgemaakte ATS geschikte cv is mogelijk wel een vereiste zodra je gaat solliciteren bij grotere bedrijven.

Ook interessant voor je netwerk? Deel via:

Meer interessante suggesties: