Een sterk cv schrijven – Hoe jij in 30 minuten jouw cv schrijft

Als je gaat solliciteren naar verschillende functies in verschillende branches is het wel erg handig om een onweerstaanbaar cv in 30 minuten te kunnen maken. Elke cv zal gericht aangepast dienen te worden voor een specifiek vacature.

Dit vraagt wel om wat meer energie en tijd, maar doe jezelf een plezier en doe het goed voor het beste resultaat. Je kunt verwijzen naar je oude cv, maar het beste is om te starten met een leeg document en aan te vullen met specifieke functie gerelateerde informatie.

Een sterk cv – de eerste 5 minuten

Vermelding van je persoonlijke- en contact gegevens. Omschrijf je naam prominent aanwezig bovenaan je cv zodat het langer in gedachte blijft, aangevuld met je personalia, adres- en contactgegevens.

Jouw zakelijke loopbaan – 6 tot 17 minuten

Dit is het belangrijkste onderdeel van je cv. Verdeel alle onderdelen van je zakelijke loopbaan in overzichtelijke rubrieken en richt door middel van opsommingtekens de rubrieken concreet en overzichtelijk in.

 • Omschrijf je opleiding en werkverleden eerst door vermelding van het tijdvak, je functienaam en bedrijfsnaam.
 • Geef een korte en concrete omschrijving van je beroepsmatige werkverleden per functie binnen een bepaald tijdvak.
 • Omschrijf maximaal 3-4 van je belangrijkste functietaken en gebruik opsommingtekens voor het creëren van een helder en makkelijk leesbaar overzicht.
 • Begin elke regel van een taakomschrijving met een werkwoord. Je maakt meteen duidelijk waar de taakomschrijving over gaat en je houdt de aandacht van de lezer vast.
 • Voor het omschrijven van functies die in het verleden liggen, schrijf je de werkwoorden ook in verleden tijd, en een huidige functie in tegenwoordige tijd.
 • Vermijd lange zinnen en probeer zo specifiek mogelijk te zijn

Loop je cv goed na en schrap wat overbodig is – 18 tot 20 minuten

Schrap zoveel mogelijk wat niet noodzakelijk is. Hier heb je niet veel tijd voor nodig, want alle belangrijke informatie is nu opgenomen.

Om het zo aantrekkelijk voor de lezer te maken, loop je je cv even na om te kijken of alles ook echt nodig is om te vermelden. Hier zijn een paar tips waar je op kan letten:

 • Een korte profielomschrijving kan zeer effectief zijn, maar met een sterke sollicitatiebrief kan je overwegen om dit onderdeel achterwege te laten.
 • Het vermelden van bepaalde interesses kan zorgen voor herkenbaarheid en aandacht bij de lezer, waarmee je verbinding kan scheppen in een gesprek. Maak geen vermelding van dit onderdeel als het je persoonlijkheid niet voldoende vergroot.
 • Omschrijf je opleiding of cursus die meest relevant is voor de functie, met vermelding van diploma(‘s) en/of certificaten. Laat weg wat geen bijdrage levert aan de functie, evenals het vermelden van de lagere school.
 • Referenties. Vermeld alleen referenties als er specifiek om gevraagd word. Indien je referenties vermeld, dan kan dat ook in een apart document of e-mail worden meegegeven.
 • Meningen kunnen hierover verdeeld zijn, maar eerlijk gezegd, tenzij je werkverleden langer is dan 20 jaar, hoeft je cv per definitie niet langer te zijn dan 1 pagina.

Zorg voor een verleidelijk cv – 21 tot 25 minuten

Laat je cv er verleidelijk uitzien. Mensen zijn visueel ingesteld en juist daardoor is het belangrijk dat je cv er geweldig uitziet. Als je geen ontwerpkwaliteiten bezit of bekend bent met ontwerpprogramma’s, kan je hier uit vele unieke sollicitatie lay-outs, die met de ontwerp editor eenvoudig zijn in te richten.

Door het gebruik van kleuren en verschillende zakelijke afbeeldingen, zal je cv eerder gezien worden en beter opvallen in de stapel van reacties. Tevens zal je cv er beter georganiseerd uitziet, waardoor de lezer minder tijd nodig heeft om de aandacht te vestigen op je meest relevante onderwerpen.

Lees je cv opnieuw door – 26 tot 30 minuten

Kijk je cv na en lees het opnieuw en opnieuw en opnieuw. Dit klinkt misschien raar, maar een cv met fouten is een van de snelste manieren om de lezer te laten afknappen.

Let op de zinsopbouw, spelfouten en grammatica. Het is onaanvaardbaar om hier fouten in te maken. Gebruik de spellingscontrole, lees je zelf je cv meerdere malen over en laat het ook door anderen lezen.

Tot slot

Bekijk bij alles wat je niet kan toepassen in je cv, of dit eventueel te verwerken is in je sollicitatiebrief. Met je sollicitatiebrief kan je uitstekend inzicht geven in je persoonlijkheid en een aantal van je specifieke vaardigheden die je in het verleden hebt opgedaan.

Veel succes! Vind je het toch nog moeilijk om jouw cv te schrijven? Dankzij het sollicitatiepakket van MooiCV, hoef jij je geen zorgen meer te maken en kun je vol zelfvertrouwen solliciteren!

Ook interessant voor je netwerk? Deel via:

Meer interessante suggesties: