Een sterk CV schrijven – 5 valkuilen om te vermijden

Vraag je je weleens af waarom je nooit meer iets vernomen hebt van die sollicitatie op die prachtfunctie? Of krijg je standaard afwijzingen waar je weinig van kunt leren? Navraag doen kan heel leerzaam werken. Maar niet altijd zijn de selecteurs eerlijk. Of ze kunnen hun vinger er niet op leggen en krijg je te horen dat de beslissing genomen is op ‘een soort buikgevoel’. Bah! daar heb je niks aan. Daarom is het zaak te voorkomen, want genezen is er niet bij. Afgewezen is afgewezen! Helaas..

Ga je een cv schrijven, dan hebben we alvast 5 aandachtspunten om rekening mee te houden:

#1 Generalisaties – Wees juist specifiek

Te algemeen zijn en dus niet specifiek genoeg, is een van de ergste dingen die je kunt doen bij het omschrijven van jouw kennis en ervaring. Recruiters zoeken naar medewerkers die een bepaalde klus moet kunnen klaren. Hiervoor is specifieke kennis en ervaring nodig. Dus omschrijf niet alleen de functie in grote lijnen, benoem ook de uitgevoerde taken. Zo voorkom je de conclusie dat je helemaal nergens in uitblinkt.

#2 Spelling en grammatica ‘vouten’ 

Een foutje is menselijk, maar helaas zijn er al vele kandidaten op afgewezen. Het is een kleine moeite om de spelling en grammatica controle er even overheen te laten gaan. Laat voor de zekerheid het cv nog even nakijken door een ander. Als je er al veel tijd in hebt gestoken, is dit nog even een kleine moeite.

#3 Je CV schrijven op passieve wijze – Schrijf jouw CV juist actief!

Door kleine wijzigingen in zinsopbouw van passief naar actief kan een cv (jouw stem!) heel anders ‘klinken’ in het hoofd van de lezer. Vervang bijvoorbeeld ‘verantwoordelijk voor’ door woorden als ‘organiseren van’ of ‘afhandeling van’.

#4 De layout van je CV is onaantrekkelijk

Het oog wil ook wat, maar jij wilt het oog vasthouden. Voorkom dat jouw zorgvuldige sollicitatie binnen 6 seconden op de verkeerde stapel ligt met een aantrekkelijke vormgeving en indeling. Teveel tekst schrikt af dus maak een speelse indeling en geeft het document wat lucht. Zo verleid je de selecteur om tot verdere verdieping over te gaan.

#5 Holle termen – Maak een verfrissend CV!

Ik ben een verantwoordelijke, gepassioneerde, gemotiveerde, en enthousiaste kandidaat. Hoe klinkt dat? Het zijn voorbeelden van veelvuldig gebruikte termen in cv’s en motivatiebrieven. Door het veelvuldige gebruik hebben deze woorden hun waarde verloren. Zoek synoniemen en zorg dat je verfrissend overkomt en bovenal serieus wordt genomen.

We wensen je heel veel succes met het pimpen van jouw cv!

Lastig? Geen zorgen, we kunnen je helpen bij het schrijven van jouw cv en sollicitatiebrief!

Ook interessant voor je netwerk? Deel via:

Meer interessante suggesties: