5 CV tips voor het opstellen van een onderscheidend cv

Een sterk cv maken is een onmisbare stap bij een geslaagde sollicitatie. Een nieuw cv opstellen is geen alledaagse bezigheid. Hoe zorg je er dan voor dat je jouw tijd goed gebruikt en jezelf onderscheid tussen al die andere sollicitanten?

Gebruik deze 5 tips voor het maken van een onderscheidend cv:

Let bij het maken van je cv op je taalgebruik – Tip 1

Wil je professioneel overkomen zorg er dan in ieder geval voor dat je taalgebruik ook professioneel overkomt. Het staat uitermate slordig als er taal- of typefouten in je cv voorkomen. Voor een functie waar een goede taalvaardigheid is vereist, is de kans zeer groot dat een cv met spelfouten regelrecht in de pullenbak beland. Dit is zeker iets wat je wilt voorkomen. Uit een onderzoek van Monsterboard.nl is gebleken dat jouw kans om aangenomen te worden met een cv met spelfouten zeer klein is. Zelf 22% gaf aan jouw cv niet eens verder te lezen zodra er een spelfout ontdekt wordt.

Controleer je CV – Tip 2

Gebruik de spellingcheck op je computer en laat daarna iemand je cv nog eens goed doorlezen. Welke indruk maak je? Zijn er nog spelfouten te ontdekken? Print je cv eerst uit en lees het nog eens goed door. Laat je cv rusten en controleer het dan nog eens.

Maak je CV in 1e persoon enkelvoud – Tip 3

Jouw cv dient in de eerste persoon enkelvoud geschreven te zijn. Hou het persoonlijk en schrijf geen zinnen als: ‘Pim heeft een sterk oplossend vermogen …’. Verander dit soort zinnen in: ‘Ik heb een sterk oplossend vermogen …’

Denk na over wat wel en vooral ook NIET past in je CV – Tip 4

Als humor een sterke kant van je is, mag dat best vermeld worden. Zeker als dat een positieve uitwerking heeft op je functie. Als je ervoor kiest om deze eigenschap te onderbouwen, vermeld het dan wel op een zakelijke informatieve manier. Bijvoorbeeld: ‘uit de reacties uit mijn omgeving blijkt dat ik veel humor heb’. Ga zeker geen grapjes in de tekst maken. Solliciteren blijft een zakelijke aangelegenheid.

Denk na over hoe lang jouw cv mag zijn – Tip 5

Vaak worden cv’s opgesteld die uit maar liefst 5 pagina’s bestaan. Het is onze natuur om zoveel mogelijk te vermelden, zodat we zeker weten dat niets is vergeten. Het is lastig om het te houden bij alleen de meest relevante zaken. Voor een cv die uit meer dan 2-3 pagina’s bestaat, neemt de kans al ernstig af dat een recruiter de CV überhaupt zal bekijken. Een recruiter krijgt vaak honderden sollicitatiebrieven voor ogen en wil in één oogopslag kunnen zien of iemand geschikt is of niet.

Vaak wordt een cv eerst gescreend door snel op zoek te gaan naar de belangrijkste zaken die relevant zijn voor de functie. Simpelweg omdat er geen tijd is om ellenlange autobiografieën door te lezen. Gebruik duidelijke rubriekkoppen en zorg ervoor dat er op de eerste pagina de meest belangrijke informatie vermeld staat. En… Probeer jouw cv niet langer te laten worden dan 2 pagina’s.

Hulp nodig bij het maken van je cv?

Heb jij je droomvacature gevonden, maar straalt jouw cv niet de professionaliteit uit die het verdient? Gaat het solliciteren niet zoals je hoopt? Of ben je op zoek naar een hele andere functie en weet je niet goed waar je moet beginnen?

Laat jouw cv maken door MooiCV en jij ontvangt het cv dat perfect bij jou past!

Ook interessant voor je netwerk? Deel via:

Meer over jouw cv en sollicitatiebrief